Vichyssoise


Vichyssoise je klasika na menu všech světových restaurací v různých formách a s různými vylepšeními. Originál pochází z francouzského lázeňského města Vichy a v létě můžeme podávat studenou nebo lépe na ledu. Teplá i studená je velmi oblíbená na svatebních menu.
6â’8 porcí
100 g másla
2−3 pórky (pouze bílá a světle zelená část)
250 g brambor
1,3 l zeleninového vývaru
250 ml 33 % smetany
sůl
podle chuti mletý bílý pepř, muškátový oříšek
bageta na podávání
Pórky podélně rozkrojíme a důkladně omyjeme, nakrájíme na půlkolečka a brambory na kostky, poté na másle vše zvolna opečeme, ale nesmíme nijak zabarvit, základ musí být světlý. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme, až jsou brambory měkké. Rozmixujeme a zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a podle gusta i muškátovým oříškem.
Podáváme s kostičkou másla, jemně krájenou částí světle zeleného pórku a bagetou.
Ohodnoťte tento recept: