Maso

Řecká mousaka

6–8 porcí

4 středně velké lilky
olivový olej
400 g velkých brambor typu B
sůl

1 větší bílá cibule
česnek
bobkový list
tymián snítka
600 g mletého masa, ideálně hovězí a jehněčí 1:1
200 g drcených rajčat
30 g rajčatového protlaku
500 ml červeného vína
špetka mleté skořice
50 g másla
olivový olej
mletý černý pepř
sůl

bešamel

150 g másla
120 g hladké mouky
800 ml plnotučného mléka
špetka muškátového oříšku
100 g ovčího sýru (typu pecorino)
sůl

Máslovou jíšku, zalijeme mlékem, povaříme ochutíme solí a muškátovým oříškem. Na závěr přidáme jemně strouhaný sýr.

Cibuli nakrájíme najemno a na másle s olivovým olejem opečeme zvolna dosklovata, přidáme jemně krájený stroužek česneku, opečeme, vmícháme protlak, osmahneme, mleté maso a zarestujeme. Přidáme bobkový list, tymián, podlijeme vínem, přidáme rajčata a necháme krátce dusit doměkka. Podle potřeby osolíme, opepříme a přidáme skořici.

Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran opečeme dozlatova, osolíme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.

Část brambor poklademe na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu ragú a poklademe lilkem, postup opakujeme, zakončíme masem a bešamelem. Pečeme v rozehřáté troubě při 165 °C asi 45 minut dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl