Pečená kuřecí prsa s čočkou a rýží


Nechme se inspirovat vůní blízkého východu, využijme nabídky šťavnatých citrusů a pochystejme překvapení na sváteční stůl. Sladkokyselá kořeněná omáčka je skvělým doprovodem k jemnému kuřecímu masu, jemuž dodáme na pikantnosti lázní z kari pasty.
4 porce
Maso
800 g kuřecích prsou
2 lžíce červené kari pasty
4 lžíce vody
olivový olej
250 ml pomerančového džusu
2 pomeranče
3 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků
mletý pepř
špetka cukru
sůl
Kuřecí maso osolíme. V troše vody rozmícháme kari pastu, přidáme asi dvě lžíce oleje a do marinády naložíme maso. Takto necháme odležet alespoň hodinu. Mezitím si připravíme omáčku a přílohu (viz níže).
Pomerančový džus svaříme společně se šťávou ze dvou pomerančů, badyánem a hřebíčkem na omáčku medové konzistence, dochutíme špetkou cukru a soli.
Maso opékáme na troše oleje z obou stran, až je zcela propečené, během opékání můžeme přiklopit pokličkou.
Omáčka a příloha
olivový olej
1 bílá cibule
1 červená cibule
1 šálek uvařené čočky
2 šálky uvařené rýže
hrst petrželky
sůl
mletý pepř
Čočku namočíme na 30 minut do vody, uvaříme doměkka, scedíme.
Cibuli nakrájenou na klínky osmahneme dozlatova, přidáme červenou cibuli, znovu osmahneme a z pánve vyjmeme. Do stejné pánve přidáme pár kapek oleje, na něm osmahneme uvařenou čočku, přidáme vařenou rýži, osolíme, opepříme, vmícháme petrželku a osmaženou cibuli.
Ohodnoťte tento recept: