Pečená hovězí svíčková po anglicku s kaparovou a hořčičnou omáčkou, fazolové lusky s vypečenou slaninou a smetanové brambory


Pro vyznavače pořádného kusu masa a kvalitních příloh tady máme opravdu lahůdkovou záležitost. Máte-li v plánu připravovat obdobné pečínky častěji, pořiďte si vpichový teploměr na maso (na internetu najdete mnoho nabídek v různých cenových relacích). Je praktický, můžete sledovat vnitřní teplotu masa a výborný výsledek bude zaručen.
4 porce
1 kg hovězí svíčkové
2–3 lžíce worcesterské omáčky
2–3 lžíce dijonské hořčice
čerstvě mletý pepř
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
olivový olej
máslo
šupinkatá sůl Maldon
Maso očistíme. Z worcesterské omáčky, hořčice, pepře, sekaných bylinek a oleje vymícháme marinádu, kterou do masa důkladně vetřeme. Necháme odležet alespoň hodinu.
Svíčkovou zprudka opečeme na oleji, vložíme do pekáče a při 90 °C pečeme 2–3 hodiny. Ideální vnitřní teplota masa je 58 °C (použijeme speciální vpichový teploměr na maso).
velouté omáčka (základní)
80 g másla
1 malá cibule
40 g hladké mouky
400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
100 ml smetany
sůl
mletý bílý pepř
Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme mouku, osmahneme, zalijeme vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 15–20 minut. Osolíme, opepříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a přecedíme přes husté síto, aby byla omáčka co nejjemnější.
Omáčku rozdělíme na půl a ochutíme:
a/ do omáčky vmícháme 2 lžíce hrubozrnné hořčice
b/ 20 g másla, 50 g kapary
Máslo přepustíme a kapary na něm krátce opečeme a vmícháme základní omáčky.
fazolky
100 g kvalitní uzené domácí slaniny
1 malá cibule
500 g zelených fazolek
mletý pepř
sůl
Proužky slaniny vypečeme, přidáme na tenké klínky nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme spařené (a následně zchlazené) fazolky, opečeme je, osolíme a opepříme.
smetanové brambory
800 g brambor
500 ml 33% smetany
1 palička česneku
mletý pepř
sůl
Brambory oškrábeme, nastrouháme na tenké plátky a vyložíme jimi zapékací nádobu (nebo jednoporcové zapékací misky).
Smetanu ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem a brambory touto směsí zalijeme tak, aby byly zakryté. Vložíme do vyhřáté trouby (170–180 °C), 40 minut pečeme přiklopené, asi 20 minut dopékáme odkryté dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: