Maso

Kančí se zelím

8 porcí

1,2 kg kančí plece
600 g cibule
100 g sádla
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
sůl
mletý pepř
1,5 l rýnského ryzlinku
voda

Cibuli nakrájíme na klínky a špek na kostičky.

Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 x 5 cm, v míse osolíme, opepříme, pokmínujeme, přidáme bobkový list, nové koření, jalovec a promícháme.

Nejprve vypečeme špek, přidáme cibuli, kterou lehce opečeme dosklovata, poté vmícháme okořeněné maso, opečeme, podlijeme vínem, dolijeme vodou, aby bylo maso zakryté, přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a v troubě pečeme při 150 °C doměkka. Na závěr poklici odklopíme a dopečeme „na barvu. Případně vydusíme na šťávu, kterou dochutíme.

Maso podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.

dušené zelí

1 kg kysaného zelí
1 velká cibule
4 lžíce sádla
voda
2 lžičky kmínu
sůl
2 lžíce hladké mouky nebo 1 větší brambor
krupicový cukr

Na sádle opečeme cibuli nakrájenou na kostičky, zarestujeme kmín, vložíme vymyčkané a překrájené zelí, podlijeme vodou, osolíme a dusíme.

Když je zelí měkké, dochutíme cukrem a zaprášíme moukou a ještě 15 minut provaříme nebo, pro bezlepkovou variantu, zahustíme nastrouhaným bramborem.

bramborový knedlík

1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400 g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl

Zde doporučujeme opět léty prověřený a nesmrtelný recept od Filipovy babičky Milenky! Ten je vždy na jistotu a výtečný! Ze záznamu můžete zhlédnout přípravu přímo od babičky Milenky!

Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka.

Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí.

Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Po vyjmutí krájíme na kolečka.

Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl