Kanec se šípkovou omáčkou a houskovými knedlíky

800 g kančího hřbetu bez kosti
100 g slaniny
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
1 cibule
snítka tymiánu
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
mletý badyán a skořice
4 lžíce krupicového cukru
200 g šípkové zavařeniny
sůl
mletý pepř
na dochucení citron, cukr

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nahrubo. Špek nakrájíme na kostičky a vypečeme, vhodíme zeleninu, divoké koření a snítku tymiánu. Opékáme do zlatohněda, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vmícháme šípkovou marmeládu, zarestujeme, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vložíme osolené a opepřené maso. Zakryjeme poklicí a v troubě dusíme při 140 °C doměkka, asi 1,5 hodiny.

Když je maso měkké, vyjmeme ho a nakrájíme, omáčku rozmixujeme a podle chuti dochutíme solí, citronovou šťávou či cukrem. Chuť má být výrazná a sladkokyselá.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Náš tip – osvědčený recept od dědy Leopolda Zemana.

houskový knedlík (6 porcí)

2 starší rohlíky
350 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžičky soli
2 vejce
200 ml sodovky

Podle tohoto receptu připravoval knedlíky pan Leopold ještě ve svých 88 letech! Dědeček naší Marii začal s vařením až ve svých 80, ale na svém kontě měl mnoho gastronomických husarských kousků včetně těchto knedlíků.

Rohlíky nakrájíme na kostičky a můžeme je na pánvi nebo v troubě ještě mírně vysušit.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, vejci a sodovkou. Vymícháme hladké těsto, do kterého vpracujeme rohlíkové kostičky, a necháme dvacet minut odležet.

Pomocí navlhčených rukou vytvarujeme dvě šišky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody. Nelekneme se, těsto není tuhé, pracujeme s lehkostí, avšak rychle. Vaříme dvacet minut, v polovině doby varu knedlíky otočíme. Po vyjmutí krájíme na plátky.

Selečí pečínka – Spanferkelbraten

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl