Zeleninová jídla
Dýňový kompot s badyánem, skořicí a hřebíčkem


Každý dobře zná vychlazený kompot z jablek, který nám dělávaly babičky. Nabízíme variaci dýňovou, jež není tak známá, avšak neméně dobrá. Skvěle chutná třeba k pečenému kuřeti s bramborovou kaší nebo naší krůtě.
4–6 porcí
voda
200 g krystalového cukru
2 citrony (jeden na šťávu, druhý nakrájet)
2 hvězdičky badyánu
2 svitky skořice
6 hřebíčků
1 kg očištěné dýně (např. Goliáš)
Přiměřené množství vody ochutíme cukrem, citronovou šťávou, přidáme nakrájený citron na plátky, koření a chvíli povaříme. Do rozvaru přidáme dýni nakrájenou na kostky o velikosti 2 x 2 cm, vaříme chvilku, až je dýně na skus. Nesmí se nám rozvařit. Kompot odstavíme a necháme dobře vychladit.
Ohodnoťte tento recept:
101 hlasů