Moučníky a cukroví

Znojemská bezlepková bábovka

Bábovka má příjemnou chuť po perníkovém koření a banánech! Rozpis je určen do menší bábovkové formy. Můžete ovšem péct i ve větší, jen těsto vytvoří jakýsi „věneček“ (také pěkné!) a nebude mít tvar vysoké bábovky.

Na trhu je k dispozici řada bezlepkových mouk, nemůžeme, bohužel, poradit konkrétní značku. Je třeba vyzkoušet, která Vám bude nejvíce vyhovovat. Další řešení je vyrobit si vlastní bezlepkovou směs z několika druhů mouk – viz recept.

2 větší banány
100 ml vody nebo řepkového oleje
2 lžičky perníkového koření
2 vejce
100 g třtinového cukru
200 g mletých mandlí
50 g strouhaného kokosu
200 g bezlepkové mouky nebo mix např. kukuřičné, rýžové, solamylu
1 sáček kypřicího prášku bez lepku nebo sáček jedlé sody

máslo na vymazání a trochu strouhaného kokosu na vysypání formy

Banány rozmixujeme s vodou a kořením, můžeme přidat i trochu oleje či vodu olejem nahradit. Bábovka je pak vláčnější.

Banánovou směs vyšleháme s ostatními ingrediencemi, vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 35−40 minut.

Necháme zchladnout, poté vyklopíme.

Ohodnoťte tento recept: 

52 hlasů

Další recepty Celý díl