Telecí kotleta s portskou vinnou omáčkou a zeleninou
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/219/219562221900028/722875.jpg?1569676802)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/recepty/m_8193.jpg?1569813898)
Telecí kotleta s portskou vinnou omáčkou a zeleninou
4 porce
4 telecí kotlety s kostí
olivový olej
koňak
200 ml portského vína „tawny“
50 g másla
mletý pepř
sůl
zelenina
předvařené brambůrky ve slupce
předvařená mrkev
předvařená červená řepa
špičaté zelí
dýně hokaido
šalotka
lístky bazalky
olivový olej
mletý pepř
sůl
Kotlety opepříme z obou stran a potřeme olivovým olejem.
Rozpálíme pánev, maso opékáme z obou stran, nejprve zprudka, poté pozvolna a obracíme. Během opékání přidáme máslo, lístky rozmarýnu, osolíme, zastříkneme koňakem, maso přeléváme výpekem, odstavíme a necháme 10 minut „dotáhnout“.
Portské víno zredukujeme na polovinu, přilijeme výpek z masa, chvilku povaříme, dochutíme solí, odstavíme a na závěr metličkou vešleháme máslo.
Zeleninu nakrájíme na větší kusy a opečeme ji zprudka na oleji, na závěr vhodíme lístky bazalky a osolíme.
Kotletu podáváme se zeleninou a přeléváme vinnou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: