Maso

Marinované vepřové koleno na černém pivu pečené v pomalém hrnci a bramborovo-zelné šišky s chilli

Lahůdka, která nemá chybu! Pomalé vaření zajišťuje maximální zachování živin v surovinách, jednotlivé ingredience „mají čas“ se vzájemně propojit, a to bez jakékoliv námahy.

1 zadní vepřové koleno
sůl
mletý pepř
50 g čerstvého zázvoru
snítka rozmarýnu
2 cibule
5 stroužků česneku
balsamikový ocet
200 ml černého piva
4 bobkové listy

Koleno z jedné strany podél kosti nařízneme, kůži nakrojíme do mřížky.

Potřeme marinádou, kterou si připravíme z balzamikového octa, česneku, zázvoru, rozmarýnu, soli a černého, čerstvě mletého pepře. Dobře vpracujeme do masa a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, odležet.

Poté vložíme do pomalého hrnce, podlijeme černým pivem, přidáme dvě nahrubo nakrájené cibule a rozmáčknutý česnek, zakryjeme poklicí, zvolíme I. stupeň na 8 hodin nebo II. stupeň na 5 hodin a hrnce si více nevšímáme.

Když je maso hotové, může se udržovat teplé díky funkci ohřívání. Podáváme s bramborovo-zelnými šiškami.

bramborovo-zelné šišky

1 kg ve slupce vařených brambor
2 vejce
asi 150 g hrubé mouky
500 g kysaného zelí
sůl
2 chilli papričky
trochu sádla

Nejlépe den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vajíčko, odkapané pokrájené kysané zelí, nadrobno nasekanou chilli papričku, sůl a vypracujeme tužší těsto, z něhož tvarujeme šišky. Vaříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Scedíme a opečeme na troše sádla a podáváme s vepřovým kolenem.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl