Ryby a mořské plody
Žižkova štika
Jemné a sušší maso štiky doplňujeme důstojnou dávkou špeku a smetany, v kombinaci se zeleninou chutná Žižkova štika skvěle.
4 porce
1 štika
200 g středně prorostlé slaniny
1 velká cibule
1 kg brambor
2 mrkve
100 g špeku
3 lžíce oleje
mletá sladká paprika
sůl
200 ml smetany
Očištěnou štiku zbavíme ploutví a nakrájíme ji na podkovy (špalíčky). Každou podkovu zabalíme do jednoho až dvou plátků slaniny.
Syrové brambory a mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky, špek na větší kostičky.
Zeleninu se špekem vložíme do pekáče, promícháme s trochou oleje, mletou paprikou a solí, navrch poskládáme kousky štiky a vše zalijeme smetanou. Pečeme při 170 °C 30−40 minut.
Podáváme s chlebem.
Ohodnoťte tento recept:
22 hlasů