Moučníky a cukroví

Nudlový nákyp

Lahodná sladká varianta oběda či večeře – nudle v kombinaci s tvarohem ochuceným citronovou a pomerančovou kůrou, s rozinkami a mandlemi, je dobrota, která chutná zatepla i zastudena.

6–8 porcí

nudle

200 g hrubé mouky
2 vejce
sůl
2−3 lžíce vody

hrubá mouka na podsypání
mírně osolená voda na uvaření
trochu oleje na promaštění uvařených nudlí (aby se neslepily)

Na vále v hromádce mouky vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vejce, osolíme, přidáme vodu. Nejprve pomocí nože či lžíce a poté rukama zpracujeme hladké tuhé těsto, které vyválíme na „stéblo“, jak se píše v původní kuchařce.

Na utěrce necháme plát těsta proschnout, asi hodinu, poté krájíme pruhy a z nich nudle – podle libosti široké (např. široké 1 cm a dlouhé 5 cm).

Vaříme v lehce osolené vodě, poté scedíme, propláchneme studenou vodou a zakápneme olejem.

náplň

50 g másla
50 g moučkového cukru
3 vejce
citronová a pomerančová kůra
500 g tučného měkkého tvarohu
100 g rozinek
100 g mandlí
voda na namočení rozinek a mandlí

Mandle a rozinky nejlépe přes noc namočíme.

Oddělíme žloutky od bílků.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky, citronovou a pomerančovou kůru, tvaroh, vyšleháme, poté vmícháme scezené rozinky a mandle, na závěr sníh z bílků. Vše promícháme s nudlemi, vložíme do máslem vymazané zapékací nádoby a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20−30 minut dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl