Maso

Zajíc na perníku

Neskonale vynikající chuť omáčky, která k zajíci perfektně sedne, vás bude nabádat k neustálým přídavečkům. Je to vskutku sváteční pokrm, hodný kulinářské pocty.

4–6 porcí

zajíc

olej na opečení
1 zajíc
100 g špeku
50 ml slivovice
150 ml červeného vína
sůl
mletý pepř
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu

základ na omáčku

1 lžíce oleje
100 g špeku
200 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
1 velká cibule
1 lžíce krystalového cukru
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
2 ks badyánu
2 ks celé skořice
3 lžíce švestkových povidel
3 lžíce rajského protlaku
100 ml červeného vína
100 ml cherry
20 ml českého rumu
celerová nať
oregano
300 ml zvěřinového vývaru
sůl
1 kolečko citronu
2 kolečka pomeranče
podle chuti perník na strouhání

na podávání

krupicové nebo bramborové noky
bramborové krokety
houskový nebo bramborový knedlík

Zajíce rozporcujeme, oddělíme přední a zadní běhy od trupu. Přední běhy ponecháme na výrobu např. paštiky, pracovat budeme jenom s trupem a zadními běhy.

Maso očistíme, odblaníme, prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme.

Na oleji maso opečeme ze všech stran, přihodíme rozmarýn a tymián, zalijeme slivovicí a oflambujeme, podlijeme červeným vínem, necháme přejít varem. Zajíce přeložíme do jiné nádoby i s výpekem.

Do téhož hrnce, ve kterém jsme opékali zajíce, připravíme základ na omáčku.

Přidáme trochu oleje, špek nakrájený na kostičky, trochu vypečeme a orestujeme na něm nakrájenou zeleninu dozlatova, cibuli přidáváme až jako poslední. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme koření, zalijeme cherry, přidáme koření, povidla, opět restujeme, zalijeme vínem, cherry a rumem. Do hrnce vložíme bylinky, podlijeme vývarem a vrátíme zpět zajíce i s výpekem. Na závěr přidáme citron s pomerančem, přiklopíme a na sporáku či v troubě dusíme doměkka.

Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku přepasírujeme a zahustíme nastrouhaným perníkem, případně dochutíme.

Podáváme s dušenou nebo glazovanou zeleninkou, krupicovými nebo bramborovými noky, bramborovými kroketami, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl