Moučníky a cukroví

Skořicová pěna s kávovými piškoty a karamelem + Bramborové taštičky s povidly a strouhankou

Milovníci sladkého si opravdu přijdou na své. Vychlazená pěna s kávovými piškoty se blíží chuťovým zážitkům, které má na svědomí tiramisu. Tento dezert je jeho rychlou a nízkopoložkovou náhradou. A studentům hotelové školy vděčíme za druhý moučník. Božské bramborové taštičky s povidly, strouhankou a máslem náleží do archivu tradiční české kuchyně. Jsou tak skvělé, že by se mohly bez zábran podávat v luxusních restauracích. Náklady na pořízení surovin jsou také velmi nízké a nechce-li se kuchař - začátečník mořit s těstem, nechť neváhá a zakoupí bramborové těsto v prášku.

pěna 4 porce, taštičky 10 porcí po 3 ks

Skořicová pěna

200 g plnotučného tvarohu
200 g smetany na šlehání
100 g moučkového cukru
100 g cukru krupice
60 g cukrářských piškotů
1 šálek silné studené instantní kávy
1 lžička mleté skořice

1. Moučkový cukr rozmícháme s tvarohem a skořicí.

2. Smetanu vyšleháme a smícháme s tvarohovou směsí.

3. Sklenice plníme tvarohem, který prokládáme piškoty krátce namočenými do studené kávy.

4. V pánvi rozpustíme cukr krupici na světlý karamel, kterým tvaroh ozdobíme a necháme důkladně v lednici vychladit.

Bramborové taštičky

600 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
1 vejce
100 g švestkových povidel
30 ml vody na rozředění povidel
2 l vody na vaření taštiček
100 g strouhanky
100 g moučkového cukru
150 g másla

1. Oloupané a uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme , přidáme k nim sůl, krupici , prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část hrubé mouky si ponecháme na podsypání.

2. Těsto vyválíme na tenčí plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm , na jejich střed naneseme povidla , vložíme do tvořítka a překlopíme. Nemáme-li k dispozici tvořítko , kolečko v polovině přeložíme , okraje pečlivě stiskneme. (Nebo těsto nakrájíme na čtverečky a překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky). Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme , lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna.

3. Uvařené a okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou houskou , posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl