Maso

Husa à la svíčková

Když jsme se dívčických myslivců ptali, jak mají divokou husu nejraději, jednoznačně se shodli na „svíčkové“. Musíme uznat, že ani v tomto podání nemá husička chybu.

6–8 porcí

2 prsa a 2 stehna husy velké (divoké)
150 g špeku
300 g cibule
300 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
5 kuliček jalovce
1 lžička tymiánu
80 g krupicového cukru
voda a bílé víno na podlití
citron
80 g plnotučné hořčice
200 ml smetany na šlehání
ocet
sůl
na podávání − brusinky a houskový knedlík

Očištěnou husu naporcujeme, prošpikujeme ½ dávky špeku a osolíme.

Jednotlivé porce opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme do rozpáleného oleje po masu a vypečeme, přihodíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou a bílým vínem, přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a dusíme na sporáku nebo vložíme do trouby. Dusíme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.

Poté maso vyjmeme z omáčky, vybereme koření a směs rozmixujeme, dochutíme podle gusta solí, cukrem, octem, přidáme máslo a zašleháme šlehačku.

Servírujeme porci husy s houskovým knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu a brusinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl