Maso

Paštika z husích jater

6–8 porcí

250 g husích jater
300 g vepřového masa
1 cibule
40 g slaniny
1 větší hřib
2 žloutky
směs čerstvě drceného koření (pepř, nové koření, muškátový oříšek, tymián, majoránka)
asi 150 ml drůbežího vývaru
střik brandy nebo koňaku
na podávání − brusinky, pečivo

Slaninou vytřeme formu nebo formičky, ve kterých budeme paštiku péct. Slaninu, cibuli a hřib nakrájíme na kostičky. Slaninu vypečeme, přidáme půl množství cibule, hřib a dobře orestujeme. Tuto směs necháme zchladnout.

Očištěná játra i maso nakrájíme na hrubší kusy a dvakrát umeleme na masovém mlýnku nebo rozsekáme v kuchyňském kutru najemno i se zbylou cibulí. K masové směsi přidáme směs se slaninou, žloutky, koření, naředíme vývarem, dochutíme brandy a dobře promícháme v hladkou fáš.

Formu nebo jedno-porcové formičky naplníme paštikovou fáší, zakryjeme alobalem, dobře utěsníme a dáme péct do trouby ve vodní lázni na 1-1,5 hodiny. Pak necháme zchladnout, vyklopíme, krájíme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

64 hlasů

Další recepty Celý díl