Hovězí krk dušený na kořenové zelenině a cibulkách se žampiony a bramborovým krémem


Pokrmy připravené z hovězího krku jakoby se z našich jídelníčků vytratily. Díky Petrovi Hajnému jsme tuto tradici oprášili a na světě je skvělé a jednoduché jídlo. Neváhejte si ho doma uvařit.
4 porce
hovězí krk na zelenině a cibulkách
800 g hovězího krku
50 g hladké mouky
50 ml oleje
200 g kořenové zeleniny
50 g perličkové cibulky
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
500 ml kuřecího vývaru
500 ml červeného vína
žampiony
100 g žampionů
50 g másla
mletý pepř
sůl
bramborový krém
400 g brambor
50 ml smetany
50 ml mléka
sůl
Maso nakrájíme na větší kostky, zaprášíme moukou, opečeme na oleji, vyjmeme a ponecháme stranou. Do stejného hrnce přidáme trochu oleje a opečeme na něm nakrájenou zeleninu a cibulky do zlatohněda. Do tohoto základu vložíme bylinky, opečené maso, zalijeme vývarem a červeným vínem. Dusíme při 120° C asi dvě hodiny. Poté maso vyjmeme a šťávu svaříme na polovinu.
Podáváme s bramborovým krémem a žampiony.
Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky a orestujeme na másle, osolíme a opepříme.
Oškrábané a uvařené brambory rozšťoucháme nebo vyšleháme dohladka, teprve poté smícháme s teplou smetanou a mlékem v hedvábný krém, podle chuti osolíme.
Ohodnoťte tento recept: