Moučníky a cukroví

Citrusová tvarohovo-mandlová bábovka (bezlepková)

Tato bábovka, jejíž recept vyvinula a vyzkoušela kolegyně Kluků v akci Maria, je vytvořen speciálně pro ty, kteří si chtějí pochutnat a zároveň ocení možnost bezlepkové varianty. Bábovka je nutričně nabitá – obsahuje bílkoviny z tvarohu a vajec, dobré tuky v podobě olejů z mandlí a nabízí vytříbenou chuť, kterou docílíte použitím pomerančového likéru a kandovaného ovoce.

100 g loupaných mandlí
pomerančový likér nebo rum na namočení mandlí
1 velký pomeranč
1 citron
100 g kandovaného pomeranče
50 g másla
4 vejce
200 g třtinového cukru
250 g plnotučného měkkého tvarohu
200 g mletých mandlí
50 g bezlepkových piškotů
150 ml slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva

Loupané mandle namočíme přes noc do pomerančového likéru, druhý den je nasekáme nadrobno. Likér použijeme do citrusového rozvaru – viz dále.

Z pomeranče a citronu nastrouháme kůru. Kůru okrájíme a vykrájíme segmenty, které překrojíme napůl.

Na másle prohřejeme segmenty spolu s nastrouhanou kůrou, použijeme i šťávu ze skeletu citrusů, likér z mandlí a kandovaný pomeranč a odstavíme.

Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh a opět vyšleháme.

Poté vmícháme mleté mandle a mleté bezlepkové piškoty, pečicí prášek a slunečnicový olej. Na závěr vmícháme citrusový rozvar.

Vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 160 °C asi 50−60 minut.

Propečení otestujeme vpíchnutím špejle do těsta – když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.

Bábovku necháme vychladnout, teprve poté krájíme. Druhý den, kdy se chutě všech ingrediencí vzájemně propojí, je bábovka ještě lepší. Tvaroh ji udrží vláčnou.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl