Okurková polévka


Na Moravě dokonce dokážou v jednom pokrmu kombinovat čerstvé salátové i sladkokyselé nakládané okurky. Jako příklad uvádíme osvěžující okurkovou polévku. Množství česneku můžete řídit podle své chuti, mimo kameru jsme vyzkoušeli, že i čerstvý zázvor polévce sluší.
6 porcí
2 salátové okurky
4 nakládané sladkokyselé okurky
3 lžíce rostlinného oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
citronová šťáva
200 ml zakysané smetany
2 snítky kopru
mletý pepř
sůl
Nejprve oloupeme salátové okurky, rozřízneme podélně, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kostky. Pokrájíme i nakládané okurky.
Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji, vložíme všechny okurky, zarestujeme, zastříkneme citronem, popřípadě trochou vody a 5 minut povaříme, přidáme drcený česnek. Polévku rozmixujeme na pyré a zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, koprem.
Ohodnoťte tento recept: