Různé

Domácí chléb

Upéct dobrý chléb je vskutku umění. A bez chleba si náš jídelníček dokážeme těžko představit. Proto si važme každé skývy chleba a neplýtvejme. Když nám zbude starší, udělejme topinky nebo některý z našich receptů. Anebo usušte pro koně.

Rady, jak upéct dobrý chléb, nám prozradil Mistr pekař Karel Rendl ze Sušice. Srdečně zdravíme do Sušice!!!

pšeničná chlebová mouka
žitná mouka
mícháme v poměru
60:40
nebo 50:50

2 % soli
20 % kvasu
50−60 % vody (podle potřeby)
2 % droždí
drcený kmín
kmín na posypání chleba
(každý si může vyrobit směs z koření, které má rád a chléb tak ochutit např. drceným anýzem, fenyklem či koriandrem)

Do robotu vložíme obě mouky, kvas, drcený kmín, chladné!!! droždí a vodu. Zpracujeme hladké těsto, které se nebude lepit.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál, otočíme, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě tzv. „vyzrát“ asi 20−30 minut.

Poté těsto propracujeme ručně, vytvarujeme bochánek a dobře „utáhneme“, „šlusem“ (smotanou nehladkou stranou) nahoru položíme do ošatky (ta nám pomůže vytvarovat tvar bochníčku) na plátýnko posypané moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, ideálně při teplotě 25 °C asi 30 minut.

Troubu vyhřejeme na 250 °C a na dno trouby vložíme vyšší plech – pokyny viz níže v receptu.

Chleba je vykynutý, když se do těsta píchne prstem a v těstě zůstane dolíček. Těsto z ošatky vyklopíme na plech s pečicím papírem, smeteme mouku, nakarbujeme (po obvodu pomocí dřevěné hůlky nebo úchytu vařečky vytlačíme zářezy), potřeme vodou, posypeme kmínem a vprostřed chleba vytlačíme důlek.

Před pečením na rozpálený plech chrstneme vodu – je to kvůli vlhkosti v troubě.

Chléb pečeme 2 minuty na 250 °C, poté zmírníme na 200 °C a pečeme asi 45−50 minut.

Po upečení lehce!!! potřeme vodou. Kdybychom to přehnaly, kůrka se nám bude odlupovat. Nechť se Vám chléb vydaří a chutná!

Ohodnoťte tento recept: 

29 hlasů

Další recepty Celý díl