Maso

Hovězí s křenovou omáčkou a žemlovým knedlíkem

Tak to je lahůdka, na kterou by se nemělo zapomínat – měkké libové maso přelité lahodnou křenovou omáčkou s jemným knedlíčkem. Vyzkoušejte! Přejeme vám dobrou chuť!

6 porcí

1 kg hovězího zadního masa
sůl
3 litry hovězího vývaru

Maso svážeme potravinářským provázkem do úhledného tvaru, osolíme a vložíme do vroucího mírně osoleného hovězího vývaru. Hotové maso vyjmeme, odstraníme provázek a z masa krájíme úhledné plátky přes vlákno. Podáváme přelité omáčkou, doplněné žemlovým knedlíkem (viz níže).

omáčka

60 g hladké mouky
60 g másla
1 cibule
asi 1 l hovězího vývaru
200 ml smetany
čerstvě nastrouhaný křen
1 citron
2 stroužky česneku
sůl

V hrnci na másle orestujeme jemně krájenou cibulku, zaprášíme moukou a zaresutujeme. Zalijeme chladným hovězím vývarem a dobře rozmícháme. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 20 minut. Poté osolíme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a přidáme strouhaný křen, šťávu z citronu, rozmáčknutý stroužek česneku a necháme ještě 5 minut provařit.

knedlíky

1 veka
snítka petrželky a libečku
2 vejce
100 ml mléka
sůl
muškátový květ
40 g rozpuštěného másla

Veku nakrájíme na kostky, osolíme, zalijeme mlékem, přidáme žloutky, sekanou petrželku, libeček a muškátový květ. Promícháme. Poté vmícháme sníh z bílků a tvoříme koule, které vaříme v páře 15 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl