Bílá zelňačka s bramborem a uzeným masem


Zelná polévka by měla v zimních měsících tvořit poměrně častou složku jídelníčku. Kysané zelí je nenahraditelným zdrojem vitaminu C (v kysaném zelí se údajně v hojném množství udrží i po převaření) a štědrým zdrojem vlákniny.
100 g sádla
200 g uzeného bůčku
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
1,5 litru vody
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy
kmín
sůl
250 g brambor
500 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
pažitka
Na sádle osmahneme na kostičky nakrájený bůček a nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a krátce osmahneme, za stálého míchání zalijeme studenou vodou, přidáme koření a oškrábané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme. Vaříme, až jsou brambory měkké, přidáme zelí (je-li třeba, překrájíme), provaříme, dochutíme a podáváme se zakysanou smetanou a sekanou pažitkou.
Ohodnoťte tento recept: