Křehký koláč s jablky


Tento recept jsme našli v klasických normách, nicméně se lišil od receptu zaslaného naší věrnou divačkou z Bratislavy, paní Elenkou Čambalovou.
Rozdíl byl v kombinacích mouky, v normách se používala hladká a hrubá, dávalo se méně másla a namísto zakysané smetany se do těsta přidávalo mléko. Zvolili jsme slovenskou noblesnější verzi a tímto paní Čambalové moc děkujeme! Koláč se povedl na jedničku a v ústech jen rozplýval!
rozpis na plech o velikosti 35 x 30 cm
těsto
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
3 žloutky
250 g másla
2 lžíce zakysané smetany
špetka soli
jablková náplň
700 g očištěných jablek
cukr
skořice
citronová šťáva1 vejce na potření
Nejprve si připravíme těsto. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu, mouky prosejeme. Poté všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odležet asi 45 minut.
Mezitím si nastrouháme jablka, která podusíme s cukrem a skořicí. Na závěr jablečnou směs dochutíme citronovou šťávou. Necháme zchladnout.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě stejné části. Jednu vyválíme a vložíme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Prsty ho pěkně urovnáme a u krajů trochu vymačkáme do stran. Na těsto navršíme jablka, rovnoměrně je rozprostřeme a pokryjeme druhou polovinou vyváleného těsta (těsto přeneseme pomocí válečku, na který si jej namotáme).
Okraje těsta přitlačíme, aby šťáva z jablek během pečení nevytekla.
Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou, aby mohla pára z jablek při pečení odcházet ven.
Vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 45 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a krájíme např. čtvercové porce, které poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: