Hovězí plec na zelenině a světlém ležáku se zapékanými bramborami


Maso, zelenina a pivo si vzájemně při pozvolném pečení předaly své chutě a teď už jen zbývá dobrou porci s dozlatova pečenými brambory zapít dobře vychlazeným pivkem.
1 kg hovězí plece nebo krku
60 g špeku
2 velké cibule
6 stroužků česneku
4 mrkve
½ menšího celeru
2 petržele
100 g rajčatového protlaku
sůl
mletý pepř
divoké koření - bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř
snítka tymiánu
500 ml světlého 10° ležáku
500 ml vody
olej
Maso nakrájíme na větší kusy, prošpikujeme (z jedné poloviny uvedené dávky nakrájíme klínky), osolíme a opepříme.
Druhou polovinu špeku nakrájíme na kostičky, stejně tak veškerou zeleninu, česnek pouze rozmáčkneme.
Do kastrolu vlijeme olej, vypečeme kostičky špeku, přidáme kořenovou zeleninu, opečeme, vmícháme koření, cibuli, celé stroužky česneku a opečeme.
Zeleninu v kastrolu odhrneme stranou a na volné části opečeme kusy masa ze všech stran, do zeleniny zarestujeme rajský protlak, vše promícháme, zalijeme pivem a vodou, vložíme snítku tymiánu, zakryjeme poklicí a pozvolna pečeme v troubě při 160 °C doměkka (2−3 hodiny).
Podáváme s pečenými bramborami.
pečené brambory
Dobře omyté a osušené brambory i se slupkou nakrájíme na tenká kolečka (chipsy), opět osušíme, úhledně naskládáme do zapékací nádoby, potřeme olivovým olejem, opepříme a pečeme ve vyhřáté troubě na 210 °C dozlatova. Po upečení osolíme.
Ohodnoťte tento recept: