Bramborovo-hrachová polévka s jablky
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/219/219562221900001/669919.jpg?1547997211)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/recepty/m_7811.jpg?1549353347)
Ačkoliv se tato polévka zdá býti skromná, podávat by ji mohli v michellinské restauraci – tak je výborná!
400 g brambor
100 g suchého hrachu
voda na namočení
1 menší cibule
sůl
80 g másla
voda na zalití
karamelizovaná jablka
3 jablka
3 lžíce cukru
100 ml vody
střik bílého vinného octa
muškátový oříšek
špetka soli
Hrách namočíme nejlépe přes noc, poté scedíme, propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme doměkka.
Cibuli a oškrábané brambory nakrájíme, orestujeme na másle dozlatova, přidáme scezený uvařený hrách, zalijeme vodou a vše vaříme, až budou brambory měkké. Poté rozmixujeme a podle potřeby redukujeme nebo naředíme, ochutíme solí.
Jablka nakrájená na kostičky zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, zastříkneme vodou, octem, ochutíme muškátovým oříškem a krátce povaříme.
Při servírování vkládáme do polévky porci karamelizovaných jablek.
Ohodnoťte tento recept: