Staročeské vepřové žebírko, plněné jablko a bramborové rolády


Specialita československých šéfkuchařů, která slavila velké úspěchy po celém světě.
10 porcí
1,5 kg vepřové pečeně
1,5 kg kyselého zelí
100 g cibule
300 g šunky
30 g soli
3 g mletého pepře
200 g oleje
50 g hladké mouky
500 g jablek
100 g másla
100 g cukru
100 ml bílého vína
Z odsekané pečeně nasekáme kotlety (nebo kotlety již koupíme nasekané), uprostřed je prořízneme a plníme zelnou směsí (zelí podušené na cibulce společně se šunkou nakrájenou na kostičky).
Naplněné kotlety osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji.
Opečené kotlety dáme na pekáč, a pečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Pečené kotlety z pekáče vyndáme a šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a lehce povaříme.
Provařenou šťávu scedíme na pečené kotlety a vše společně prohřejeme.
Dále si připravíme jablka, která zbavíme jádřince a zbylou zelnou směsí je naplníme.
Z másla a cukru připravíme karamel, opečeme na něm plněná jablka, podlijeme vínem a mírně podusíme. Podáváme k plněným kotletkám.
bramborové rolády
2 kg bramborového těsta
(1,5 kg uvařených a oloupaných brambor, 400 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, 20 g soli, hrubá mouka na podsypání)
200 g oleje
3 vejce
100 g petrželky
200 g očištěné mrkve
Z připraveného bramborového těsta vyválíme dvě placky o síle cca 1 cm.
Placky potřeme rozšlehaným vejcem. Jednu placku posypeme najemno nastrouhanou mrkví, druhou placku posypeme nasekanou petrželkou.
Každou roládu zvlášť zabalíme do alobalu potřeného olejem a dáme vařit. Knedlíkové rolády o průměru cca 8 cm a délce 25 cm vaříme 28–32 minut.
Vařené rolády vyjmeme z vody a po krátkém zchlazení zbavíme alobalu, nakrájíme na úhledné plátky.
Ohodnoťte tento recept: