Polévky

Slovenská sváteční zelňačka

Výtečná polévka, která nejvíce chutná odleželá druhý, třetí den!

600 g masa - 2−3 druhy masa (hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra)
1 lžíce sádla
50 g špeku
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
3 druhy klobásek
2 hrsti sušených hub (předem namočených)
100 g sušených švestek
voda
500 g kysaného zelí
sůl
mletý pepř
mletá pálivá paprika

podle chuti zakysaná smetana na podávání

Sušené houby namočíme do vody. Maso nakrájíme na kostičky, klobásy na kolečka, cibuli na kostičky, česnek na plátky.

Na sádle vypečeme špek, přidáme cibuli a česnek, osmahneme, přidáme maso a opečeme, přidáme klobásky, zaprášíme paprikou, osmahneme a zalijeme vodou, vmícháme houby i s vodou, švestky a na závěr vložíme žebra, trochu osolíme. Vaříme pozvolna, až je maso měkké, vmícháme pokrájené kysané zelí, provaříme, dochutíme solí, špetkou pálivé papriky a mletým pepřem.

Podávat můžeme se zakysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl