Makový dort se švestkovými povidly


Pro vyznavače české klasiky je tento dort jako stvořený. O tom, že chuťové souznění máku a švestkových povidel je geniální, jsme se už mnohokrát přesvědčili. Tentokrát jsme tuto kombinaci použili pro sváteční dort a věřte, nenašel se ten, kterému by nechutnal.
Makový dort se tváří se obyčejně, přitom směle konkuruje sachrům, medovníkům i harlekýnům…
do dortové formy o průměru 26 cm
8 žloutků
160 g moučkového cukru
100 g loupaných mletých mandlí
100 g mletého máku
1 lžička mleté skořice
3 drcené hřebíčky
citronová kůra z 1 citronu
8 bílků
40 g drcených piškotůnáplň
400 g švestkových povidelčokoládová poleva
200 g čokolády na vaření
100 g máslaMáslo na vytření a hrubá mouka (nebo strouhanka) na vysypání dortové formy.
Dno dortové formy vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mandle, mák, skořici, tlučený hřebíček, citronovou kůru, tuhý sníh z bílků a drcené piškoty. Těsto zlehka promícháme a přelijeme do připravené dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.
Vychladlý korpus prokrojíme, potřeme švestkovými povidly a spojíme.
Vršek a také strany dortu zlehka potřeme povidly a necháme v lednici hodinu vychladit. Poté dort pokryjeme čokoládovou polevou.
Čokoládová poleva: čokoládu s máslem rozpustíme a smícháme nad vodní lázní. Poté ji nanášíme na dort pomocí stěrky a necháme ztuhnout. Při krájení dortu namáčíme nůž do teplé vody.
Ohodnoťte tento recept: