Maso

Telecí líčka na víně

Telecí či hovězí líčka patří mezi vybrané pochoutky, často podávané ve velmi noblesních restauracích. Zde nabízíme tradiční způsob, jak si je připravit podomácku, výtečné, v ústech se jen rozplývající, s hutnou omáčkou, kde se výrazně podepisuje chuť červeného vína a zeleninového základu.

4-6 porcí

1−1,2 kg telecích (hovězích) líček
sůl
čerstvě drcený pepř
olej
2 lžíce přepuštěného másla
1/2 menšího celeru
4 mrkve
2 petržele
3 bílé cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře a nového koření
1 snítka tymiánu
1 snítka rozmarýnu
4 lžíce dvojitého rajského protlaku
1 l hutného červeného vína
1 l hovězího vývaru
krupicový cukr a citronová šťáva na dochucení
80 g másla na zjemnění

žampiony s petrželkou

80 g másla
12 středních žampionů
hrst plocholisté petržele
sůl

bramborová kaše na podávání

Telecí líčka očistíme, rozkrojíme napůl, osolíme a opepříme.

Zeleninu nakrájíme nahrubo, cibuli na kostičky.

V hrnci rozehřejeme olej a opečeme líčka ze všech stran, zprudka a krátce, vyjmeme a ponecháme stranou.

Do hrnce do výpeku po líčkách vložíme kořenovou zeleninu a opečeme do zlatohněda. Poté přidáme cibuli. Na závěr přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahneme, přidáme trochu přepuštěného másla, dále rajský protlak, opět zarestujeme, zalijeme vínem a vývarem, přivedeme k varu a zavaříme.

Do základu vložíme opečená líčka, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 14 0°C asi 1,5 −2 hodiny doměkka.

Hotová líčka vyjmeme na talíř, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně lehounce osladíme cukrem a okyselíme citronem. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme máslo.

Na másle zprudka opečeme žampiony dozlatova, osolíme a opepříme a posypeme nasekanou petrželkou, vše upravíme na talíř společně s bramborovým pyré.

Ohodnoťte tento recept: 

61 hlasů

Další recepty Celý díl