Dušené závitky z roštěnce
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/w512/210/210562221900013/111170.jpg?1304420799)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/foto09/../recepty/recept771.jpg?1272295139)
Delikátní závitky, které nám zaslal pan V. Svoboda z Chebu, doplníme porcí pikantních brusinek a bramborovou či rýžovou přílohou. Filip zvolil oblíbené bramborové krokety.
6 porcí
1,2 kg nízkého hovězího roštěnce
sůl
1+3 cibule
80 g špeku
150 g uzeného libového masa
1 větší kyselá okurka
4 stroužky česneku
100 g kapary
plocholistá petrželka
100 g másla
1 lžíce sardelové pasty
80 g sádla
20 g hladké mouky
hovězí vývar
plnotučná hořčice
200 ml zakysané smetanyna podávání
100 g brusinek
Nízký roštěnec očistíme a nakrájíme na 6 stejných plátků. Jemně je přes folii rozklepeme a osolíme.
Jednu cibuli, špek, uzené maso a kyselou okurku nakrájíme taktéž na malé kostičky, česnek utřeme, kapary a petrželku nasekáme najemno. Vše promícháme se změklým máslem a sardelovou pastou.
Směsí potřeme plátky masa, dobře zarolujeme a svážeme motouzem.
Závitky zprudka opečeme na sádle ze všech stran, přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli a zarestujeme do zlatohněda, lehce zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, aby byly závitky zakryté, a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podléváme.
Měkké závitky vyjmeme, odstraníme motouz. Omáčku dochutíme solí, hořčicí, zredukujeme nebo zředíme vývarem na potřebnou konzistenci a zjemníme smetanou. Krátce společně povaříme, můžeme propasírovat. Na talíř servírujeme našikmo prokrojený závitek s omáčkou a brusinkami.
bramborové krokety
1 kg brambor
sůl
muškátový oříšek
50 g másla
3 žloutky
hladká mouka
3 vejce
strouhanka
slunečnicový olej na smažení
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, poté slijeme a necháme vysušit v troubě nebo na utěrce.
Osušené brambory prolisujeme, přidáme muškátový oříšek, rozpuštěné máslo a žloutky. Těsto necháme dobře vychladit.
Z těsta tvarujeme válečky, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance a na oleji smažíme dozlatova. Odkládáme na savý papír.
Ohodnoťte tento recept: