Maso

Dušené závitky z roštěnce

Delikátní závitky, které nám zaslal pan V. Svoboda z Chebu, doplníme porcí pikantních brusinek a bramborovou či rýžovou přílohou. Filip zvolil oblíbené bramborové krokety.

6 porcí

1,2 kg nízkého hovězího roštěnce
sůl
1+3 cibule
80 g špeku
150 g uzeného libového masa
1 větší kyselá okurka
4 stroužky česneku
100 g kapary
plocholistá petrželka
100 g másla
1 lžíce sardelové pasty
80 g sádla
20 g hladké mouky
hovězí vývar
plnotučná hořčice
200 ml zakysané smetany

na podávání
100 g brusinek

Nízký roštěnec očistíme a nakrájíme na 6 stejných plátků. Jemně je přes folii rozklepeme a osolíme.

Jednu cibuli, špek, uzené maso a kyselou okurku nakrájíme taktéž na malé kostičky, česnek utřeme, kapary a petrželku nasekáme najemno. Vše promícháme se změklým máslem a sardelovou pastou.

Směsí potřeme plátky masa, dobře zarolujeme a svážeme motouzem.

Závitky zprudka opečeme na sádle ze všech stran, přidáme na větší kostky nakrájenou cibuli a zarestujeme do zlatohněda, lehce zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, aby byly závitky zakryté, a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podléváme.

Měkké závitky vyjmeme, odstraníme motouz. Omáčku dochutíme solí, hořčicí, zredukujeme nebo zředíme vývarem na potřebnou konzistenci a zjemníme smetanou. Krátce společně povaříme, můžeme propasírovat. Na talíř servírujeme našikmo prokrojený závitek s omáčkou a brusinkami.

bramborové krokety

1 kg brambor
sůl
muškátový oříšek
50 g másla
3 žloutky
hladká mouka
3 vejce
strouhanka
slunečnicový olej na smažení

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, poté slijeme a necháme vysušit v troubě nebo na utěrce.

Osušené brambory prolisujeme, přidáme muškátový oříšek, rozpuštěné máslo a žloutky. Těsto necháme dobře vychladit.

Z těsta tvarujeme válečky, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance a na oleji smažíme dozlatova. Odkládáme na savý papír.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl