Candát s holandskou omáčkou a květákem se strouhankou
Jemné bílé maso jedné z nejvybranějších sladkovodních ryb chutnalo prezidentu Masarykovi, chutná i nám!
4 porce
600−800 g filetu z candáta
drcený kmín
100 g másla
sůl
Porce ryby okořeníme drceným kmínem. V pánvi rozpustíme máslo, vložíme rybu kůží dolů a pozvolna pečeme, přeléváme horkým máslem, osolíme, vypneme sporák, rybu otočíme a necháme 3−4 minuty „dotáhnout“. Podáváme s květákem ve strouhance, přelité holandskou omáčkou.
holandská omáčka
3 žloutky
citronová šťáva z půlky citronu
2 lžíce drůbežího vývaru
50 ml vývaru z divokého koření a ze šalotky
sůl
přepuštěné máslo
V rendlíku smícháme žloutky s citronovou šťávou, vývarem z masa i koření a špetkou soli. Nad vodní lázní poté postupně vešleháváme přepuštěné máslo. Jakmile získáme hedvábnou našlehanou konzistenci, je hotovo.
květák
600 g květáku
voda
3 bobkové listy
1 lžíce soli
1 lžíce cukru
2 lžíce octa
střik citronové šťávy
50 g másla
8 lžic strouhanky
Očištěný květák uvaříme na skus ve vodě ochucené solí, cukrem, octem, citronovou šťávou a bobkovým listem. Uvařený květák rozdělíme na růžičky, které v pánvi s rozpuštěným máslem zlehka opečeme, ochutíme muškátovým oříškem, zakápneme citronovou šťávou. Na závěr jej obalíme v nasucho opražené strouhance.
Ohodnoťte tento recept: