Bramborové šišky


Česká sladká lahůdka připravená tak, aby se dala podávat i v těch nejvybranějších restauracích! S bramborovými šiškami s mákem, hruškovým pyré a sabayon se Dominik Chytka umístil na 3. místě.
4 porce
150 g vařených brambor ve slupce
100 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 žloutek
20 g vanilkového cukru
špetka soli
1 vanilkový lusk
citronová kůra
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupené brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, krupicí, žloutkem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, semínky vanilkového (lusk ponecháme a použijeme při vaření hruškového pyré) a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme šišky. Vaříme ve vodě, když vyplavou, jsou hotové.
hruškové pyré
2 hrušky
100 ml smetany
kardamom
Oloupané a nakrájené hrušky povaříme ve smetaně, rozmixujeme a dochutíme kardamomem.
marinovaná hruška
1 hruška
100 ml portského vína
Nakrájenou hrušku zalijeme portským vínem a marinujeme.
sabayon
1 žloutek
citrónová šťáva
1 polévková lžíce krupicového cukru
3 polévkové lžíce slámového vína
Nad vodní lázní vyšleháme nadýchanou pěnu/omáčku.
na obalení
mletý mák
moučkový cukr
Ohodnoťte tento recept: