Maso

Srnčí hřbet s kucmochem

První místo si vybojoval Vojtěch Petržela! Vynikající pokrm sestavený z mnoha komponentů konkuruje vysoké gastronomii.

4 porce

600 g srnčího hřbetu
sůl
mletý pepř
50 g másla
2 stroužky česneku
2 snítky tymiánu

Srnčí hřbet očistíme od blan, rozpálíme si pánvičku. Těsně před tím, než dáme maso na pánev ho osolíme, opepříme a obalíme v oleji. Vložíme na pánev a necháme ze všech stran opékat.

Poté přidáme česnek, tymián a máslo (zhruba 2 lžíce). Pomalu přeléváme a necháváme maso dodělat.

Před servisem necháme maso na utěrce okapat a porcujeme.

kucmoch

300 g brambor typu B
90 g hrubé mouky
sůl
vepřové sádlo

Oškrábané brambory nakrájíme na malé kostky a necháme uvařit téměř do měkka, slijeme tři čtvrtiny vody a nasypeme mouku, přikryjeme pokličkou a necháme v teple 20 minut zapařit. Poté vše rozšťoucháme a tvarujeme noky, které opečeme na sádle.

bylinný prach

hrst hladkolisté petržele
hrst pažitky
hrst tymiánu
50 g strouhanky

dýňové pyré

1 máslová dýně
4 šalotky
3 stroužky česneku
125 g másla
1 citron
1 naběračka vývaru
muškátový oříšek

Šalotku a česnek nakrájíme na hrubší kousky a necháme v másle podusit. Přidáme na malé kostičky nakrájenou dýni. Zalijeme vývarem, ochutíme solí, citronovou šťávou a necháme podusit. Až je dýně měkká, rozmixujeme, přidáme studené máslo a dochutíme.

omáčka ke steaku

1 kg hovězích kostí
300 g kořenové zeleniny
koření – bobkový list, celý pepř, jalovec
máslo

Založíme si tmavý hovězí vývar - opečeme si kosti v troubě zprudka, stejně tak zeleninu. Kosti zavaříme, vodu vylijeme (tím jsme si vyčistili následný vývar). Dále nalijeme studenou vodu, přidáme zeleninu, koření a táhneme minimálně 6 hodin. Čím déle můžeme, tím lépe.

Vývar scedíme a necháme ho v hrnci redukovat – zprudka vařit. Než dojdeme k výsledné sirupové konzistenci. Nakonec do glace dáme povařit divoké koření a rozmícháme kostku másla.

zelenina

100 g mrkve a kořenové petržele
4 žampiony
svazek ředkviček

Mrkev a petržel nakrájíme na brunoise a pomalu dusíme v másle, nakonec osolíme. Žampiony si nakrájíme na plátky a před servisem orestujeme a ředkvičky si rozčtvrtíme a také podusíme v másle.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl