Kulajda


Fajnovou kulajdu nám uvařil Patrik Lexa, který se umístil na 2. místě.
4 porce
75 g kopru
50 g stonků z kopru
200 g kořenové zeleniny
150 g hub (lesních hříbků či žampionů, hlívy ústřičné)
4 vajíčka
200 ml mléka
150 ml smetany
125 g másla
150 g brambor (nejlépe odrůda Grenaile)
75 g hladké mouky
50 ml oleje
20 g cukru
500 ml hovězího nebo telecího vývaru
2 citrony
50 ml octa
základ
Kořenovou zeleninu nakrájíme na brunoise, stonky kopru a část kopru přesekáme. Zeleninu a kopr orestujeme na másle a oleji, zastříkneme citronovou šťávou., přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem a povaříme 15−20 minut. Poté scedíme zeleninový základ, ponecháme jej stranou a později použijeme na ozdobení.
Polévku zjemníme máslem a smetanou a přidáme čerstvý kopr. Můžeme dochutit případně citronovou šťávou a solí.
vejce
Vejce vyklepneme do misky s fólií potřenou kapkou oleje. Vejce zavážeme a vaříme v octové vodě 2,5 minuty nebo dokud se nám nezatáhne bílek. Zachladíme ve studené vodě.
brambory
Brambory si předvaříme do poloměkka. Nakrájíme na měsíčky a opékáme na másle s olejem
houby
Houby očistíme, překrájíme a opečeme zprudka na másle s olejem, osolíme a opepříme.
bramborový chips
Tenký plátek brambory osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
mléčná pěna
Mléko zahřejeme a pomocí metličky vyšleháme do pěny.
Ohodnoťte tento recept: