Polentový koláč s kuřecím masem a cibulí


Netradiční koláč nešetří bohatou náplní zalitou smetanou a zapečenou s ementálským sýrem!
korpus
125 g instantní polenty
asi 500 ml vody
sůl
2 vejce
snítka tymiánu
20 g másla na vymazání formy
náplň
200 g cibule
200 g kuřecích prsou
40 g másla
hrst petrželky
250 ml smetany 33%
muškátový květ
mletý pepř
sůl
120 g ementálu
Polentu nasypeme do horké osolené vody a 3 minuty povaříme. Necháme lehce zchladnout a vmícháme sekaný tymián a vejce. Hotovou polentu vmačkáme do máslem vymazaného pekáče tak, aby byly okraje vyšší a necháme ztuhnout.
Cibuli nakrájíme na klínky a kuřecí maso na nudličky. Maso osolíme, opepříme. Na másle nejprve dosklovata orestujeme cibuli, poté přidáme maso, nasekanou petrželku a opečeme. Zalijeme smetanou, necháme mírně redukovat. Dochutíme muškátovým květem a případně solí.
Hotovou směs necháme lehce prochladnout, přendáme do formy s polentou a posypeme strouhaným ementálem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180−200 °C a pečeme asi 40 minut do zlatavé krusty. Necháme zchladnout a podáváme. Koláč můžeme jíst jak teplý, tak studený.
Ohodnoťte tento recept: