Konfit z králíka s petrželovou nádivkou


6 porcí
6 králičích stehen
300 g vepřového bůčku
mletý pepř
sůl
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
3 šalotky
4 bobkové listy
snítka tymiánu
500 ml masového vývaru
350 ml bílého vína
350 ml bílého portského vína
olivový olej
100 g másla
Bůček nakrájíme na kostky a spolu s králičími stehny osolíme a opepříme.
Maso opečeme na oleji a vyjmeme. Ve výpeku opečeme na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme koření a máslo. Do zeleninového základu vložíme opečené maso, podlijeme vývarem a vínem. Zaklopíme a pečeme při 160 °C doměkka.
Upečené maso zbavíme kostí, natrháme vidličkou a společně se šťávou vydusíme v hladký masový konfit. Podle potřeby dochutíme solí, při závěrečném dušení podléváme portským vínem.
petrželová nádivka
500 g bílého toustového chleba
100 g másla
100 ml smetany
2 hrsti hladkolisté petrželky
sůl
muškátový oříšek
4 vejce
½ lžičky jedlé sody
Housku nakrájíme na kostky, promícháme se žloutky, rozpuštěným máslem a smetanou, sekanou petrželovou natí, muškátovým oříškem, jedlou sodou a solí. Na závěr promícháme s tuhým sněhem vyšlehaným z bílků. Vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě při 185 °C dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: