Banánový dort


Neznáme nikoho, komu by tento dort nešmakoval! Naopak ten, kdo ochutná, pěje ódy nad banánovo–ořechovým zázrakem.
forma o průměru 26–28 cm
korpus
7 žloutků
1 hrnek pískového cukru
špetka soli
1 hrnek rozmačkaných banánů
¾ hrnku maizeny (kukuřičný škrob)
1 hrnek vlašských ořechů
7 bílkůnáplň
2 banány
250 g ricotty
1 balíček vanilkového cukruozdoba
1 ks 33% šlehačky
50 g mandlových plátků
Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli do pěny, přidáme rozmačkané banány, bramborovou moučku a nahrubo nasekané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy (vymažeme a vysypeme jenom dno, stěny necháme čisté, aby se o ně těsto, které vyběhne nahoru „přidrželo“ a korpus byl rovný) a v předehřáté troubě pečeme při 160 °C asi 50−60 minut. Po upečení necháme dortový korpus ve formě a až vychladne, přikryjeme ho utěrkou a ponecháme přes noc v lednici.
Druhý den připravíme náplň do dortu. Jeden banán rozmačkáme s ricottou nebo pomazánkovým máslem a osladíme vanilkovým cukrem. Druhý banán nakrájíme na kolečka.
Korpus jedenkrát vodorovně rozkrojíme, v řezu ho potřeme banánovou náplní, poklademe kousky banánu a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
Vršek dortu ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a posypeme nasucho opraženými plátky mandlí.
Ohodnoťte tento recept: