Moučníky a cukroví

Borůvkový cheesecake

Klasický a legendární americký cheesecake má po světě už mnoho variant. Pro tuto verzi nepoužíváme tradiční sýr philadelphia, nýbrž tučné italské mascarpone a borůvky. Spolu s máslovým korpusem jde o kalorickou bombu, avšak dortu stačí malý kousek a náramně uspokojíte své chutě na sladké.

rozpis do formy o průměru 24 cm

korpus

130 g máslových sušenek
60 g másla
1 lžička mleté skořice

sýrové těsto

800 g mascarpone
200 g rozmražených borůvek
4 vejce
100 g vanilkového cukru
100 g krupicového cukru
zakysaná smetana na podávání

Sušenky roztlučeme nebo je v kuchyňském kutru rozdrtíme na jemno a zpracujeme je se změklým máslem a skořicovým cukrem v tužší těsto. Tuto směs umačkáme do dortové formy a pečeme při 180 °C asi 5 minut a necháme vychladnout.

Mascarpone rozmixujeme společně s borůvkami, vejci a vanilkovým cukrem. Tuto směs vlijeme na předpečený korpus a pečeme při 120 °C asi 60 minut. Po upečení necháme zchladnout, poté ztuhnout v lednici.

Podáváme se zakysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

72 hlasů

Další recepty Celý díl