Báleše od babičky Anežky


Báleše jsou smažené vdolky z kynutého těsta. Recept přinesl Ondřej od babičky své manželky, je léty vyzkoušený a moc dobrý.
3 1/3 hrnku hladké mouky
40 g čerstvého droždí
1 ½ lžíce oleje
2 lžíce krystalového cukru
1 ½ hrnku vlažného mléka
1 vejce
špetka soli
olej nebo sádlo na smažení
hrušková marmeláda
hruškovice
měkký tvaroh
trochu mléka
moučkový cukr
V míse rozmícháme droždí se lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme vyběhnout kvásek (cca 10 minut).
Ke kvásku přidáme všechny ingredience – mouku, olej cukr, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké polotuhé těsto na vdolky. Přikryté těsto necháme alespoň hodinu kynout, během kynutí 2 x promícháme.
Z těsta ukrajujeme kusy, ze kterých vytvoříme nejprve kuličky, pak placičky a necháme je ještě 15 minut kynout na vále. Do středu vytvoříme důlek a smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla z obou stran dozlatova. Také je možné těsto vyválet na cca 1,5 cm tloušťky a kulatou formičkou nebo hrnečkem vykrajovat kolečka.
Báleše potíráme marmeládou smíchanou s trochou pálenky, navrch zdobíme měkkým tvarohem smíchaným s trochou mléka a moučkového cukru.
Ohodnoťte tento recept: