Maso

Vepřové koleno pečené po selsku s klouzáky

Výtečná klasika, která nemá chybu!

4 porce

2 vepřová kolena zadní
sůl
mletý pepř
kmín
6 cibulí
palička česneku
voda
(brambora na zahuštění)

Koleno vykostíme, osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, svážeme motouzem, svrchu opět osolíme a pokmínujeme, vložíme do pekáče.

Cibuli nakrájíme na klínky, česnek nasekáme, vložíme k masu, podlijeme vodou. Zaklopené pečeme při 150−160 °C doměkka (asi dvě hodiny). Poté vyjmeme, odstraníme motouz, do šťávy nastrouháme bramboru, vložíme do trouby ještě na 20 minut a při 180 °C dopečeme nezakryté a na závěr šťávu ještě dochutíme.

Podáváme s chlupatými knedlíky se zelím, neboli s klouzáky.

klouzáky

300 g vařených brambor ve slupce
300 g syrových brambor
1 vejce
sůl
asi 200 g hrubé mouky
sádlo
1 cibule
500 g kysaného zelí

Brambory oloupeme a oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku. Vytvoříme hustší těstíčko, které si nabereme do navlhčené dlaně a lžící vykrajujeme knedlíky a ihned je vkládáme do vařící osolené vody. Když vyplavou, zkusíme, zda jsou vařené, vyjmeme a vkládáme do mísy se sádlem.

Na sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme zelí a krátce podusíme, dochutíme solí. Poté přidáme ke knedlíkům, promícháme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl