Krém z bílého chřestu s tempurou s uzeným kachním prsem a pažitkovým olejem


Lahodná polévka, vydatně chřestová, jemně navinulá, doplněná výraznější chutí uzeného krůtího masa. Je to velká dobrota!
4 porce
500 g bílého chřestu
1 l zeleninového vývaru
100 g másla
2 šalotky
3 polévkové lžíce hladké mouky
100 ml bílého vína
250 ml 33 % smetany
1 polévková lžíce cukru
sůl
mletý pepř
Nejprve oloupeme chřest. Slupky nevyhazujeme, použijeme později.
Vývar přivedeme k varu, vložíme chřest a vaříme 3 minuty, stáhneme a necháme dojít na skus. Poté vložíme chřest do studené vody s ledem.
Do vývaru vložíme slupky z chřestu, povaříme 10 minut, poté necháme zchladnout a scedíme.
V hrnci na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, vložíme chřest - bez hlaviček, ty ponecháme jako vložku do polévky!!!, povaříme, zalijeme vínem, smetanou, vaříme a redukujeme. Polévku rozmixujeme, dochutíme trochou cukru, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí. Polévku podáváme s tempurou (viz níže), hlavičkami chřestu a zakápneme pažitkovým olejem.
tempura
1 uzené kachní prso
15 g mouky
200 ml perlivé vody
špetka zažívací sody
Z mouky, perlivé vody a zažívací sody vymícháme hladké těstíčko.
Na menší kousky nakrájené kachní prso obalíme nejprve v mouce, poté v těstíčku a ihned vkládáme do rozpáleného oleje a zprudka a krátce smažíme dozlatova.
na podávání
20 ml pažitkového oleje
Ohodnoťte tento recept: