Bažant na víně s jasmínovou rýží


Záleží na hladu a zdatnosti strávníků, kolik se jich nasytí ze dvou bažantů. Základ je poctivý, plný slaniny a zeleniny a víno dodá tu správnou chuť –jak víme, k bažantovi od jaktěživa patří.
4-8 porcí
2 bažanti
100 g gazdovské slaniny
8 šalotek
2 mrkve
2 petržele
bobkový list
nové koření
mletý pepř
sůl
0,75 l červeného vína
Bažanta očistíme, odkrojíme stehna a vykrojíme prsa. Osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostky, šalotku nakrájíme na klínky. Mrkev a petržel nakrájíme na silnější kolečka. V hrnci vypečeme slaninu a orestujeme zeleninu. Přidáme maso a opečeme. Zalijeme vínem, přidáme koření a pod pokličkou dusíme doměkka. Dochutíme solí.
rýže
2 hrnky jasmínové rýže
2 lžíce oleje
3 hrnky vody
sůl
Propláchnutou a osušenou rýži orestujeme v kastrůlku na oleji. Zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Přiklopíme a pečeme v troubě na 160 °C 20 minut.
Ohodnoťte tento recept: