Fish and chips


Klasika rychlého občerstvení pocházející z druhé poloviny 19. století z Velké Británie. Pravda, příprava domácích hranolků je sice náročná, ale výsledná chuť stojí za vynaloženou námahu.
4-6 porcí
600 g tresky bílé
sůl
hladká mouka
těsto na obalení
0,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku rýžové mouky
1 lžička zažívací sody
sodovka a 10° pivo podle potřeby
olej na smažení
Filet tresky nakrájíme na větší hranolky (špalíčky), osolíme a obalíme v hladké mouce.
Smícháme hladkou a rýžovou mouku se zažívací sodou a postupně přiléváme sodovku a pivo, až vytvoříme ideálně husté těsto, které se dobře chytne na rybu. Ihned vkládáme do vysoké vrstvy oleje a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.
hranolky
600 g brambor na hranolky (nebo typ C)
voda
ocet
sůl
1 l oleje
Oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a zvolna je uvaříme v osolené vodě. Vaříme pod bodem varu, cca 85 °C na skus. Vyjmeme a osušíme.
Poté hranolky zvolna vaříme ve vyšší vrstvě oleje, cca 140 °C, 8-10 min. Poté scedíme a osušíme.
Na závěr hranolky usmažíme zprudka při 180 °C dozlatova.
tatarská omáčka
8 lžic majonézy
1 šalotka
2 malé kyselé okurky
1 lžíce dijonské hořčice
citronová kůra a šťáva
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl
Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, okurkami, hořčicí, citronovou kůrou a šťávou, nasekanou petrželkou. Ochutíme pepřem a solí.
hrášek
300 g cukrového hrášku
30 g másla
sůl
mletý pepř
Hrášek spaříme, zchladíme, scedíme a rozmixujeme s máslem, ochutíme solí a pepřem.
Ohodnoťte tento recept: