Maso

Bažant na divoko podle Mirka Kaliny

Pokrm přímo pro labužníky – symfonie chutí i barev.

4 porce

4 bažantí prsa suprême
4 bažantí stehna
100 g uzené slaniny
2 šalotky
2 stroužky česneku
máslo
bobkový list
nové koření
celý pepř
snítka tymiánu
bílé suché portské víno
drůbeží vývar
mletý pepř
sůl

Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme na škvarečky růžové barvy, ihned scedíme.

Ze stehen odřízneme kost (ponecháme do výpeku na šťávu), opepříme a osolíme. Stehýnka opečeme na výpeku ze slaniny, při pečení přidáme kousek másla, otočíme. Opečené z obou stran přendáme do pečicí nádoby, přilijeme trochu sádla.

Ve výpeku po mase opečeme nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř, zalijeme suchým portským vínem, necháme odvařit, podlijeme drůbežím vývarem.

Směsí zalijeme stehna a dusíme doměkka. Ke konci vložíme do trouby, až se šťáva zredukuje do konzistence omáčky.

Bažantí prsa (supreme = s kostí a kůží) osolíme a opepříme z obou stran, opečeme na výpeku ze špeku, přidáme kousek másla, přihodíme rozmáčknutý stroužek česneku, snítku tymiánu, při opékání přeléváme šťávou, dopečeme pár minut v troubě rozehřáté na 140-150 °C na medium rare.

Servírujeme opečené bažantí prso, houby na másle a dýňový kompot (příprava viz níže), škvarečky, přeléváme výpekem ze stehen.

dýňový kompot

400 g očištěné dýně
olivový olej
1 šalotka
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce rozinek
vinný ocet Chardonnay
chilli
med
mletý pepř
sůl

Dýni nakrájíme na kostičky velké asi 1 x 1 cm. Na oleji osmahneme dýňová semínka, rozinky, nadrobno nakrájenou šalotku, chilli, zastříkneme octem a necháme odvařit.

Na druhé pánvi na troše oleje opečeme dýni doměkka, na skus. Poté smícháme s ochucenou semínkovou směsí, dochutíme solí, mletým pepřem, medem a octem.

lišky

120 g lišek nálevkovitých
30 g másla
citronová šťáva
sůl

Očištěné houby nakrájíme a na přepuštěném másle opečeme. Ochutíme solí, citronovou šťávou a odstavíme.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl