Bramborové pirohy


Na bramborových pirožkách se škvarky si každý rád pochutná. K tučným škvarkům je kysané zelí skvělým společníkem. Jsou pikantní a vždy se po nich jen zapráší.
4–6 porcí
1 kg brambor vařených ve slupce
100 g vepřových škvarků
1 vejce
150 g hrubé mouky
100 g krupice
5 stroužků česneku
sůl
hladká mouka na vyválení
náplň
500 g kysaného zelí
50 g škvarků
1 vejce
olej na smažení
zakysaná smetana na podávání
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, přidáme vejce, krupici, mouku, sůl, nasekané škvarky s rozetřeným česnekem a zpracujeme těsto. Hotové těsto rozválíme na plát asi 5 mm silný a krájíme z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na dílky klademe zbytek škvarků a vymačkané, pokrájené kysané zelí. Okraje čtverců potíráme rozkvedlaným vejcem a skládáme do trojúhelníků, okraje dobře přitlačíme. Pirohy smažíme v rozpáleném oleji, podáváme se zakysanou smetanou.
Ohodnoťte tento recept: