Maso

Konfitovaná kachna na žemlovém knedlíčku

Vydusíte-li jemné pečené kachní maso s vlastními výpečky a portským vínem, dosáhnete tzv. „konfitované kachýnky“, kteroužto po porcích pokladete na malý jemný knedlíček a doplníte brusinkami, a stihnete-li to vše do půlnoci 31. 12. 2009, budete ještě pro tento rok pasování na krále kuchyně.

kachna

1 kachna
sůl
voda na podlití
0,7 l červeného portského vína
snítka tymiánu

na podávání
brusinky sterilované, ovocné nebo cibulové chutney

Kachnu dobře nasolíme, podlijeme trochou vody a upečeme doměkka a dozlatova. Necháme vychladnout, obereme, nakrájíme najemno, vložíme do hrnce společně s výpekem a vydusíme – restujeme do úplného rozpadnutí masa. Podléváme průběžně červeným portským vínem, na závěr dochutíme čerstvým tymiánem.

Poté necháme vychladit, vkládáme na žemlový knedlíček, doplníme sterilovanými brusinkami nebo chutney.

žemlový knedlík

300 g starších žemlí
asi 200 ml smetany
2 žloutky
20 g másla
40 g hrubé mouky
hrst petrželky kudrnky
muškátový oříšek
sůl
sníh ze 2 bílků

Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky a necháme prosáknout. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku, nasekanou petrželku, ochutíme muškátovým oříškem, solí a vmícháme vyšlehaný sníh.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl