Čokoládový bezlepkový dort se sušenými švestkami a šmakounem
Velmi snadný a chutný dort!
těsto
6 vajec
150 g třtinového cukru
50 g kakaa
náplň
200 g sušených švestek
110 g Šmakounu „švestka se skořicí“rum na namočení švestek
poleva
80 g 70% čokolády
1 lžíce kokosového oleje
Den předem naložíme sušené švestky do rumu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme kakao a nakonec jemně obracením zapracujeme sníh.
Těsto rozdělíme do dvou stejných dortových forem o průměru 24 cm vymazaných máslem a vysypaných moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 ° asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Nasáklé švestky rozmixujeme se švestkovým Šmakounem a náplní slepíme placky. Dort polijeme 70% čokoládou (při rozhřívání můžeme přidat kokosový olej) a polevu necháme ztuhnout. Při podávání krájíme jednotlivé porce nožem, který před každým řezem namočíme v horké vodě a otřeme utěrkou (tak zajistíme čistý řez).
Ohodnoťte tento recept: