Babiččiny vdolky s parádou


Obyčejné, ale neobyčejně výborné jsou vdolky s parádou. Recept nám zaslala paní Eva Hanáková z Prahy 8. Děkujeme!
42 g (1 kostka) droždí
60 g krupicového cukru
150 ml vlažného mléka
60 g másla
500 g polohrubé mouky
2 špetky soli
citronová kůra
2 žloutky
2 lžíce rumu
olej na pomaštění tálu
V míse rozmícháme kostku droždí s krupicovým cukrem, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, žloutky a rum.
Vypracujeme tužší hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí můžeme těsto ještě promísit.
Z vykynutého těsta vyválíme placku asi jeden centimetr vysokou. Pomocí formičky nebo hrnku vykrajujeme kolečka (asi 8 cm v průměru), která necháme na válu ještě chvilku kynout, poté je pozvolna opékáme z obou stran dozlatova na tálu, který si potřeme trochou oleje.
Po upečení se vdolky rozkrojí na dvě placky, na ně se navrší jablečný rozvar (viz níže), nastrouhaný tvaroh a zakysaná smetana.
jablečný rozvar
80 g třtinového cukru
2 velká jablka
citronová šťáva
kousek celé skořice
4 hřebíčky
1 lžička mleté skořice
na podávání
tvrdý tvaroh
zakysaná smetana
Jablka zbavená jádřinců nakrájíme i se slupkou na kostičky. Cukr rozpustíme na karamel, přidáme jablka, koření, zastříkneme citronovou šťávou. Jablka podusíme doměkka. Před podáváním vyjmeme kousky koření.
Ohodnoťte tento recept: