Různé

Sushi

Sushi je pokušení. Na první pokus se vám nemusí jevit až tak zajímavě, ale s každým dalším ochutnáním se těšíte na další. Důležité je používat správné suroviny správným způsobem. Produkty, které jsou na výrobu sushi potřeba, dostanete ve větších supermarketech v oddělení zahraničních kuchyní. Když ne tam, lze ho objednat po internetu.

4 porce

rýže sushi

200 g speciální rýže na sushi
300 ml vody
75 ml rýžového octa
4 lžičky cukru
1 lžička soli
mořská řasa NORI
bambusová rohožka na balení MAKI
ostrý zelený křen WASABI
sojová omáčka KIKKOMAN
nakládaný zázvor GARI

1. Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.

2. Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10 -15 min. v otevřeném hrnci a promícháme.

3. Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.

náplň sushi

1 mango nebo avokádo
1 salátová okurka
1 mrkev
1 bílá ředkev
100 g krabích tyčinek
200 g lososa
4 krevety
bílé a černé sezamové semínko

1. Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.

2. Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy - hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté schladíme.

3. Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).

Nigiri-Sushi

1. Navlhčenou rukou nabereme na jednu porci sushi, cca 25 g rýže, a pomocí prstů válením v ruce vytvoříme váleček.

2.Ukazováčkem natřeme do středu trochu Wasabi, a přiložíme tenký plátek manga, ryby či zeleniny. Nyní přitiskněte dobře k rýži.

3.Postup několikrát opakujeme tak, aby obě součásti byly dobře spojené. Sushi je hotovo.

P.S. Kousek Nigiri-Sushi můžete převázat pruhem řasy.

Nori-Maki-Sushi

1. Na desku rozvineme rýžovou podložku, na kterou položíme polovinu plátu mořské řasy hrubým povrchem vzhůru. Kdyby strana řasy byla položena obráceně, došlo by v průběhu přípravy k špatnému slepování řasy při výrobě rolky.

Na řasu rovnoměrně rozložíme slabší vrstvu sushi rýže. Necháme asi 1,5 cm široký pruh horního (vzdálenějšího) okraje bez rýže pro konečné zarolování a slepení.

2. Poté, co prsty vytvoříme v rýži rýhu pro náplň, lehce potřeme WASABI pastou, a vložíme zvolenou náplň (plátky či proužky ryby, zeleniny, krabí tyčky).

3. Volný okraj řasy navlhčíme, k vyformování pozvedneme řasu se sushi rýží se spodním okrajem rohože trochu do výšky a rolujeme směrem k hornímu okraji listu NORI řasy, přitom rohož pevně oběma rukama stiskneme

4. Hotové sushi vybalíme a na koncích dobře stiskneme. Ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky.

5. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, zeleným křenem a sójovou omáčkou, ve které si jednotlivé porce namáčíme těsně před vložením do úst.

Sushi můžeme jíst pomocí typických asijských jídelních hůlek, tzv. hashi. Kdo s hůlkami více bojuje než aby se jejich pomocí najedl, může bez obav jednotlivé sushi kousky brát do rukou.

Ohodnoťte tento recept: 

82 hlasů

Další recepty Celý díl