Zeleninová jídla
Šterc
Recept na výtečný pokrm z brambor zaslala Vendulka Šmídová z Vysočiny – děkujeme!
4â’6 porcí
1 kg brambor typu „B“ uvařených ve slupce
hrubá mouka
olej
na podávání kyselá okurka
Vařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme najemno jako na knedlíky. Přisypeme hrubou mouku a konečky prstů vytvoříme jakousi drobenku (žmolenku) jako na koláč, ale snažíme se, aby měla trochu větší krustečky. Hned se směs nasype na pánvičku s rozpáleným olejem a přiklopí se. Když se šterc začne připalovat, sejme se poklička a začne se obracet a obracečkou se těsto „rozklovává“, aby nezůstala placka vcelku. Pečené to má být dorůžova s tím, že některé kousky mají i tmavší špičičky. Šterc se servíruje s kyselou okurkou.
Ohodnoťte tento recept:
12 hlasů